Tõestatavad foto hetktõmmised

Nimi
Risto Pärnapuu
Kokkuvõte
Digitaalse meedia ajastu on võimaldanud laialdase ligipääsu erinevat tüüpi meediale. Fotode, videote ja heli jäädvustamine on võimalik lihtsalt ja kiirelt. Jäädvustamise hetkel lisatakse meediale tihti ka metaandmed selle jäädvustamise aja, koha ja muu kohta. Meedia jäädvustamiskuupäev võib mitmel juhul muutuda oluliseks teguriks, kui on vaja meedia põhjal mingit otsust vastu võtta. Meediafail ja sellega kaasa pandud metaandmed on aga lihtsasti võltsitavad.
Näiteks renditeenuste (mootorsõidukite rent, korteri üürimine ja mitmesugused muud) korral on nii omaniku kui ka üürniku huvides, et üüritav ese ei kahjustuks. Kui eset siiski kahjustatakse, ei ole kolmandal osapoolel lihtne öelda, kas selle põhjustas üürnik või oli ese kahjustatud juba üleandmise ajal. Omanik võib väita, et kahju tekitas üürnik, ja üürnik võib väita, et ese oli kahjustatud juba üleandmise ajal. Antud lahkheli saaks vältida, kui omanik või üürnik oleks üleandmise ajal teinud esemest pildid nii, et piltide jäädvustamis aeg oleks usaldatav.
Selles lõputöös analüüsime, kuidas tõestada pildi jäädvustamise aega, toome välja olemasolevad osalised ja alternatiivsed lahendused selle eesmärgi saavutamiseks ning pakume välja uue lahenduse, mis annab mõistliku krüptograafilise garantii jäädvustamisaja õigsuse kohta.
Lõputöö keel
inglise
Lõputöö tüüp
Magister - Informaatika
Juhendaja(d)
Sven Laur, Ahto Truu
Kaitsmise aasta
2020
 
PDF