Gemmipildi generaator

Nimi
Vladyslav Kupriienko
Kokkuvõte
Kivilõikekunstiks nimetatakse gemmide ehk vääris- ja poolvääriskividele graveerimise tehnikat. Tulemuseks saadud gemmid, mida nimetatakse ka kamee või intaljo, olid luksusesemed paljudes vana aja kultuurides. Tartu Ülikooli muuseum planeeris sellele pühendatud näitust. Muuseum soovis näitusele sellist interaktiivset eksponaati, kus külastajad saaksid luua enda nägudest virtuaalseid gemmipilte.
Käesoleva lõputöö põhiline tulemus on sellise interaktiivse eksponaadi arendus, mis laseb Tartu Ülikooli muuseumi külastajatel või ka teistel veebikaamerat omavatel kasutajatel genereerida oma näost vrituaalse graveeritud gemmi. Sede gemmipildi generaatorit arendatati statsionaarse eksponaadina ja sisaldas seinale paigaldatud sügavuskaamerat, kuid COVID-19 pandeemia tõttu tehti rakendus ümber töötamaks kasvõi kodust ja ükskõik millise kaameraga.
Lõputöö keskendub sellise algoritmi arendamisele, mis renderdab inimese nägu kivilõikekunsti stiilis. See protsess koosneb kahest sammust: 1) kasutaja näost virtuaalse 3D mudeli loomine, 2) selle renderdamine graveeritud gemmina.
Lõputöö käsitleb ka erinevate kivilõikekunstis kasutatud gemmide erinevaid materjaliomadusi eesmärgil neid arvutigraafikaga representeerida. Esialgne kasutajatestimine tehti jaanuaris ja see kinnitas külaliste huvi eksponaadi arendusse. Seda testimist on lõputöös käsitletud ja analüüsitud, et välja selgitada põhilised kasutajatel esinenud probleemid ning seejärel pakkuda välja võimalusi nende lahendamiseks.
Lõputöö keel
inglise
Lõputöö tüüp
Magister - Tarkvaratehnika
Juhendaja(d)
Raimond-Hendrik Tunnel
Kaitsmise aasta
2020
 
PDF Lisad