Veebijälgimine Eesti populaarseimatel veebisaitidel

Nimi
Priit Põdra
Kokkuvõte
Iga päev avame me oma arvutid, sülearvutid või mobiiltelefonid, et külatada erinevaid veebilehti. Seda tehes avame me erinevaid linke või otsime midagi konkreetset. Mõne aja möödudes külastades mõnda teist veebilehte pakub see meile sama asja, mida me olime just vaadanud eelmisel veebilehel. See tähendab, et meid jälgitakse ja pakutakse meile suunatud reklaame, mis põhinevad meie eelnevatel otsingutel ja asukohal. Mis teeb kogu selle olukorra keeruliseks on see, et nad ei tohiks seda teha.
Selle töö eesmärk oli teada saada, kuidas jälgitakse populaarsete Eesti veebilehtede külastajaid ja kuidas see mõjutab nende privaatsust. Selleks tuvastati kõikide kasutatavate küpsiste tüübid ja kategooriad. Tegime kindlaks, kas populaarsed Eesti veebilhed vastavad e-privaatsuse direktiiviga kehtestatud nõuetele, et teada saada, kas külastajaid jälgitakse ilma nende nõusolekuta. Viimaks selgitasime välja, millised on efektiivsed meetodid kolmandate osapoolte jälgimise peatamiseks.
See uuring põhineb kahekümnekahel populaarsel Eesti veebisaidil, mille on pingeritta seadnud Amazon Alexa.com. Need veebilehed jagati viide kategooriasse: pangandus, haridus, kaubandus, uudised ja teenused ja tulemuse saamiseks kasutati OpenWPM programmi, mis on välja töötatud Princeton ülikooli poolt.
Tulemused näitasid, et 64% populaarsetest Eesti veebisaitidest kasutavad kolmanda osapoole küpsiseid ja nende lehtede külastajaid jälgitakse ilma nende nõusolekuta.
Lõputöö keel
inglise
Lõputöö tüüp
Magister - Küberkaitse
Juhendaja(d)
Arnis Paršovs
Kaitsmise aasta
2021
 
PDF