Nõuetetehnika meetodite rakendamine väledas arendusprotsessis ja selle tarbeks kombineeritud töövahendi loomine

Nimi
Margus Paas
Kokkuvõte
Nõuetest sõltub otseselt tarkvara kvaliteet, kuid agiilses ehk väledas arenduses kaheldakse tihti klassikaliste nõuetetehnika meetodite ja tehnikate kasutamise otstarbekuses. Töös püstitati hüpotees, et klassikaliste nõuetetehnika meetodite ja spetsiaalse töövahendi süstemaatiline rakendamine väledas arendusprotsessis suurendab nõuete haldamise efektiivsust, tagab piisava nõuete kvaliteedi ning võimaldab arendada kliendi vajadustele vastava minimaalselt elujõulise toote (MVP) ettenähtud tähtajaks ja realistlikult hinnatud eelarve raames.
Töö eesmärk oli luua lihtne töövahend, mis muudaks nõuete väljaselgitamise protsessi kiiremaks ja efektiivsemaks. Selleks uuriti, kuidas klassikaliste nõuetetehnika meetodite rakendamine mõjutab nõuete haldamise kiirust ja kvaliteeti väledas tarkvaraarenduses. Lisaks hinnati, kas spetsiaalselt loodud töövahend aitab luua kliendi vajadustele vastava minimaalse elujõulise toote (MVP) ettenähtud aja ja eelarve piires.
Loodud töövahend NTKT (nõuetetehnika kombineeritud töövahend) muutis nõuete väljaselgitamise protsessi lihtsamaks, kiiremaks, efektiivsemaks ning võimaldas nõudeid süstematiseerida, kategoriseerida ja filtreerida ning aitas kaasa huvipoolte koostööle COVID-19 tingimustes. Tulemusena valmis terviklik nõuete kogum, mis aitas kaasa toimiva MVP tarnimisele määratud tähtajaks. Kliendi tagasiside MVP-le oli positiivne, mis on oluline tarkvara kvaliteedi hindamise kriteerium. Töövahendit saavad kasutada ka teised ärianalüütikud, et parandada oma töö tootlikkust ja kvaliteeti.
Lõputöö keel
eesti
Lõputöö tüüp
Magister - Infotehnoloogia mitteinformaatikutele
Juhendaja(d)
Toomas Saarsen, Teet Jagomägi
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF Lisad