Analüütilise andmehalduse funktsionaalne prototüüp ja üldine tehniline arhitektuur raudtee-ettevõtte jaoks

Nimi
Mait Metelitsa
Kokkuvõte
Magistritöö käsitleb andmetehnika ja ärianalüütika temaatikat raudtee-ettevõttes. Töö eesmärk on lahendada EVR-i analüütilise andmehaldusplatvormi moderniseerimisega seotud väljakutseid.
Lõputöö üks peamisi uudseid külgi on detailne analüüsipõhine kirjeldust sellest, kuidas EVR-il oleks kõige otstarbekam nii rahaliselt kui ka arhitektuuriliselt oma analüütilist andmehaldusplatvormi moderniseerida. Töös on avatud hetkeolukord, kirjeldatud lähteandmete nomenklatuuri ning läbi otsustusdimensioonide ja tehnoloogiliste alternatiivide üksikasjaliku analüüsi on jõutud tulevase arhitektuuri teekaardini.
Väljapakutud tulevikuarhitektuur toetab paindlikku hübriidset lähenemisviisi, mis ühendab infrastruktuuri kui teenust (IaaS) ja tarkvara kui teenust (SaaS) käitumise mudeleid. Rõhutamist väärib, et tasakaal IaaS ja SaaS tarkvara käitamismudelite vahel on kohandatud vastavalt andmeallikate tüübile ja keerukusele.
Praktilise panusena realiseeritakse töös tulevikuarhitektuuri komponentidele tuginedes kaks kaasust. Esmalt, ostuarvete XML-ide ridade ning teiseks, ülesõitude logiandmete automatiseeritud analüüsi- ja andmetöötlusvood. Praktiliste kaasuste jaoks arendatud lahendused baseeruvad mh tehnoloogiatel nagu Dagster andmetöötlusvoogude orkestreerimiseks, Postgres andmete säilitamiseks ja Streamlit andmete visualiseerimiseks. Sellega annab lõputöö praktilise panuse EVRi andmetöötlusvõimekuse edasisse parandamisse ja valmistab ette tehnilist võimekust ja asutusesisest kompetentsi SaaS andmejärve platvormi kasutuselevõtuks. Eeldatavalt saab selleks platvormiks olema Microsoft Fabric.
Lõputöö annab üldisema panuse andmehalduse ja andmetehnika valdkonda, pakkudes struktureeritud raamistikku analüütiliste lahenduste arhitektuuridisaini loomiseks. Võttes arvesse andmetehnika ja ärianalüüsi suhteliselt mõõdukat varasemat vaagimist raudteesektoris, toetab käesolev lõputöö märkimisväärselt selle teadmislünga ületamist.
Lõputöö keel
inglise
Lõputöö tüüp
Magister - Andmeteadus
Juhendaja(d)
Kristo Raun, Ahmed Awad
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF