Integreeritud kasutatavuse raamistik avatud valitsuse andmeportaalide hindamiseks: ELi ja Pärsia lahe koostöönõukogu riikide võrdlev analüüs

Nimi
Fillip Molodtsov
Kokkuvõte
See uuring uurib avatud valitsuse andmete (OGD) portaalide kriitilist rolli läbipaistvuse ja koostöö edendamisel erinevate sidusrühmade vahel. Tunnustades kasutatavuse, mitmekesise elanikkonnaga suhtlemise ja strateegilise väärtuse loomise väljakutseid, töötab käesolev dokument välja integreeritud raamistiku OGD portaali tõhususe hindamiseks, mis mahutab kasutajate mitmekesisust (sõltumata nende andmekirjaoskusest ja keelest), hindab koostööd ja osalemist ning kasutajate võimet uurida ja mõista nende kaudu esitatud andmeid. Raamistiku valideerimiseks kohaldatakse seda 33 Euroopa Liidu (EL) ja Pärsia lahe koostöönõukogu (GCC) riigi portaali suhtes, mille tulemusena hinnati iga portaali, koguti statistikat portaalide toimivuse kohta, reastati portaalid, tuletati portaalide parimad tavad ja valupunktid, selgitati välja portaalide kujundamise suundumused ja koostööalgatused portaalide vahel, tehti punktimaatriksil põhinev klasteranalüüs. Klastrite analüüs (K-Means, hierarhiline) määrab, milliste klastritega konsulteerida, sõltuvalt dimensioonide tugevustest. Kõigi eespool nimetatud analüüside põhjal on esitatud üheksateist soovitust.
Eelkõige paljastab uuring GCC OGD portaalide konkurentsivõime ja uuenduslikkuse, tuues välja konkreetsed valdkonnad, nagu mitmekeelne tugi ja andmete arusaadavus. Tulemused rõhutavad andmete kvaliteedi mõõdikute paljastamise kasvavat suundumust ning toetavad kasutajate ja portaalide esindajate vaheliste sidekanalite täiustamist. Üldiselt aitab uuring kiirendada kasutajasõbralike, koostööl põhinevate ja jätkusuutlike OGD-portaalide arengut, kõrvaldades samas varasemates teadusuuringutes tuvastatud lüngad.
Lõputöö keel
inglise
Lõputöö tüüp
Magister - Tarkvaratehnika
Juhendaja(d)
Anastasija Nikiforova
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF Lisad