Vastutustundliku investeerimise tasuvusanalüüsi mudeli tarkvaratoote loomine (tööstusettevõtte näitel IoT rakendustesse investeerimisel)

Nimi
Lichettey Aavik
Kokkuvõte
2015. aastal Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) poolt kehtestati kestliku arengu eesmärgid (The 17 Goals), et saavutada 2030. aastaks ülemaailmne jätkusuutlikkus (ÜRO, 2024). Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärk on saavutada liidus 2050. aastaks kliimaneutraalsus. Uus majanduskasvu strateegia eesmärk on muuta liit õiglaseks ja jõukaks ühiskonnaks, millel on nüüdisaegne, ressursitõhus ja konkurentsivõimeline majandus (EUR-Lex, 2023). Selliselt seatud
eesmärgi poole püüdlemiseks tuleb igal ettevõttel, olenemata tegevusvaldkonnast, muuta oma tegevus keskkonda säästvamaks ja sotsiaalselt vastutavaks. Sellest lähtuvalt tuleb kestlikku mõtteviisi juurutada ka investeerimisotsuste tegemise protsessis. Magistritöö eesmärk on luua vastutustundlike investeerimisotsuste analüüsimiseks tasuvusanalüüsi mudeli raamistik ning selle põhjal veebipõhise rakenduse prototüüp (MVP-Minimum Viable Product), et illustreerida sellise mudeli kasutatavust investeeringute tasuvuse analüüsimisel. Tasuvusanalüüsi raamistiku loomisel ühendatakse ettevõtte finantsandmetega kolm spetsiaalset kontseptsiooni: SCOR-mudel, LEANjuhtimine ja ESG-poliitika. Kuigi loodav tasuvusanalüüsi mudeli raamistik on kasutamiseks erinevate valdkondade ettevõtetele, tugineb antud magistritöö praktilises osas valmiv vastutustundliku investeerimise tasuvusanalüüsi mudeli prototüüp tööstusettevõtte näitele IoT rakendustesse investeerimisel. Peale raamistiku loomist ja tasuvusanalüüsi mudeli esimese elujõulise toote disainimist pakub autor magistritöös välja ka edasiarendusvõimalused mudeli lõpliku tarkvaratoote loomiseks.
Lõputöö keel
eesti
Lõputöö tüüp
Magister - Infotehnoloogia mitteinformaatikutele
Juhendaja(d)
Eduard Ševtšenko, Ülle Pärl
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF