Laborianalüüside puhastamise töövoo kvaliteedikontroll

Nimi
Egert Vinogradov
Kokkuvõte
Laborianalüüside standardiseerimisega on Eestis aktiivsemalt tegeletud alates 2008. aastast, kui tervishoiuteenuse osutajatel tekkis muuhulgas võimalus edastada analüüsitulemusi loodud Tervise Infosüsteemi (TIS). 2011. aastal alustati Eestis laborianalüüside standardi (LOINC) juurutamist, mis võeti esimest korda kasutusele 2016. aastal. Aja jooksul on TIS-i saadetud hulk standardiseerimata ja eriilmelist laborianalüüsidega seotud infot. Andmete
standardiseeritus on oluline näiteks sekundaarse andmekasutuse puhul, kui viiakse läbi erinevaid populatsiooniuuringuid, kasutades selleks reaalelulisi andmeid.
Tartu Ülikooli Terviseinformaatika uurimisrühmale on teadustöödeks kasutada antud osa Eesti elanike terviseandmetest. Teadustööde tarbeks on uurimisrühmas loodud töövoog, mille käigus puhastatakse TIS-i edastatud dokumentidest laborianalüüsid ja lisatakse LOINC koodid. Seni puudub teadmine, kui hästi on analüüsidele LOINC koodide lisamine õnnestunud.
Käesoleva töö peamine eesmärk oli luua kvaliteedikontrollid analüüside puhastamise töövoole ning selle põhjal anda hinnang, kui hästi on analüüside töövoos LOINC koodide omistamine õnnestunud.
Loodud tarkvara põhjal oli kogu andmestiku peale LOINC kood õigesti omistatud vähemalt 85,7% kõikidest analüüsidest. Loodud tarkvara on võimalik kasutada Tartu Ülikooli terviseinformaatika töörühma edasistes uurimistöödes.
Lõputöö keel
eesti
Lõputöö tüüp
Magister - Infotehnoloogia mitteinformaatikutele
Juhendaja(d)
Marek Oja; Sirli Tamm
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF Lisad