Psoriaasi kaasuvate haiguste uurimine Coxi regressiooni abil

Nimi
Ami Sild
Kokkuvõte
Magistritöö eesmärgiks oli uurida, kuidas erinevad kaasuvate haiguste ohud psoriaasihaigetel ning mitte-psoriaasihaigetel. Psoriaas on raske krooniline nahahaigus, mille diagnoosi saanud inimesed kogevad palju nii füüsilist kui ka emotsionaalset koormust. Selle haigusega on seotud ka palju kaasuvaid haigusi ning kui nende tekkeid saaks ennetada või varases staadiumis koheselt ravima hakata, oleks see mugavam nii patsiendile kui ka riigile, kuna kaasuvate haiguste süvenemisega kaasnevad ka muud kulud.
Uurimuses kasutatud andmed on Tartu Ülikooli poolt kogutud andmed, mis hõlmavad endas terviseandmeid ligikaudu 10% Eesti elanike kohta. Kaasuvad haigused said valitud varasemalt olemasolevate uuringute põhjal. Lõppvõrdlusesse jõudis kokku 13 haigust.
Magistritöö tulemusena leidsime, milline on psoriaasihaigete tõenäosus haigestuda valitud kaasuvatesse haigustesse, mis on suurema ja mis väiksema ohuga. Selle põhjal saaksid arstid suunata tähelepanu patsientidele, kellel on suurem oht kindlate kaasuvate haigustega. Arstid saaksid selle abil kohandada patsientide raviplaani ning muuta ravi tõhusamaks. Samuti saab selle töö tulemusena teha sihtpäraseid sõluuringuid, et ennetada psoriaasihaigetel kaasuvate haiguste tekkimist.
Lõputöö keel
eesti
Lõputöö tüüp
Magister - Andmeteadus
Juhendaja(d)
Raivo Kolde, Markus Haug
Kaitsmise aasta
2024
 
PDF